fredag 28 december 2012

Årets fem i topp



I likhet med tidigare år har det blivit dags att summera årets som gått och lista de fem bästa fynden. I takt med att mitt intresse för retro har växt har jag allt mer börjat köpa annat än enbart UE-keramik. Som en följd av detta handlar många inlägg på bloggen om annat än just UE-keramik. Bilden ovan är ett exempel på detta. Hittade nyligen ett nytt gungunderrede till min Eames-stol som jag visat förut.

Då jag de facto skriver om en hel del annat än just UE-keramik så tyckte jag att det inte var mer än rätt att göra två olika topp-5 listor. En för enbart min UE-samling och en för övriga inköp. För den som missat 2011 och 2010 års topp-5 listor så klicka på länkarna.

Som vanligt är det inte lätt att bestämma vilka inköp/fynd som skall hamna på topp-5. Några som nästan kom in på listan var Negro-golvvasen som fyndades på blocket för 700 kr, Mari Simmulsons lilla fågel för 20 kr, Simmulsons ytterst ovanliga golvvas (endast 12 ex gjorda) som jag köpte för 300 kr. Jag kan dock konstatera, i likhet med andra bloggare, att det inte alltid är vad man betalat kontra värdet som avgör vad som är ett riktigt bra fynd. Många gånger handlar det om att det är just det där föremålet som man så länge har sökt efter och äntligen hittat. Med detta sagt så presenteras här topp-5 för UE-samlingen:


5) Unikat från Atterberg: Ju längre man samlar på något, desto mer inser man att det är de unika och udda föremålen som man är ute efter. Jag hade länge velat komplettera min samling med ett fint unikat. När så ovanstående vas dök upp Tradera, bestämde jag mig för att det fick kosta lite mer än vanligt för att vara säker på att vinna auktionen, vilket jag gjorde! Vasen är ett unikat som är baserat på en ordinarie "Spiral"-vas, formgiven av Ingrid Atterberg.


4) Köp nu! - del 2: Det är inte ofta en "köp-nu"-annons på Tradera innehåller något som är intressant, men för en gångs skull hade jag turen att snubbla över en riktigt bra sådan. Hittade ovanstående tjusiga Paprika-vas på en köp-nu annons för endast 400 kr. Några dagar tidigare hade jag dessutom även hittat en fin vas av Mari Simmulson, också på en Köp-nu annons. Tyvärr inte ofta man har sånt flyt!


3) Gul västkust: Just serien "Västkust" av Ingrid Atterberg har jag länge betraktat som en av favoriterna i min samling. Blev därför jätteglad när en läsare på bloggen hörde av sig och ville sälja en gul "västkust"-vas. Problemet nu är bara att jag måste hitta alla övriga vaser ifrån Västkust - fast med gul dekor. Vilket inte är så lätt...

2) En chans på hundra x 2: Korta serien av Ingrid Atterberg hör till ett special-intresse i mitt samlande av UE-keramik, så att på en och samma vecka lyckas komplettera med två fat var riktigt roligt! Får se ifall samlingen av "Korta-serien" kan utökas under 2013. Hade varit roligt!


1) Ovanlig Paprika: Det var ingen tvekan kring vilket föremål som skulle toppa listan i år. Hade osannolik tur när jag lyckades fynda ovanstående gigantiska golvvas på Blocket. Har via insatta samlare fått besked om att vasen troligtvis är unik och eventuellt är ett provexemplar för Paprika-serien. Oavsett om detta stämmer eller ej, är vasen utan tvekan det mest imponerande jag har i min samling just nu!

Topp-5 bland övriga föremål/möbler/lampor med mera inleds med:


5) Nya utemöbler: Efter att ha tillbringat semestern med att lägga ca 100 kvm plattor, var det riktigt roligt att i slutet av sommaren kunde fynda ovanstående tjusiga utemöbler för endast 400 kr. Vi hann inte riktigt njuta av möblemanget under sommaren som gick, men sommaren som kommer skall de användas flitigt!


4) Nej...Nej...Ja!!: De där fynden som man tror att man har missat, men som man av någon oförklarlig anledning ändå lyckas göra är extra roliga. Har tidigare berättat om ett liknande, men detta årets roligaste fynd i den kategorin var definitivt shakern av Folke Arström.


3) 3 x gungstol: Att under loppet av två-tre veckor lyckas fynda tre gungstolar för totalt 400 kr får man betrakta som ett riktigt fynd. "Bohem" från Nässjö Stolfabrik börjar bli en riktig klassiker.


2) Arka nr 3...: Även om vi hade två stycken "Arka" av Yngve Ekström sedan innan, kunde jag inte missa tillfället att fynda ett tredje exemplar av stolen för endast 500 kr. I min mening en av de snyggaste pinnstolarna som någonsin gjorts.


1) Nesto pinnsoffa inkl bonusgåva: Årets sista månad bjöd på många roliga fynd, främst via Blocket. Har länge letat efter en pinnsoffa, men utan framgång. Men så för några veckor sedan lyckades jag var samtal nummer ett och kunde fynda inte bara en Nesto-pinnsoffa utan också en fin herrbetjänt för endast 300 kr.

När man nu summerat året som gått kan man konstatera att även om man ibland tycker att det går länge mellan fynden och att det var bättre förr, så går det fortfarande att göra många roliga fynd på ett år! Ibland går det lite längre tid mellan gångerna, men rätt som det är så ramlar det in fynd efter fynd på kort tid! Förhoppningarna inför 2013 är att man kan fortsätta fynda retro-föremål i samma takt som förut. Får se om det lyckas...

Om ni vill läsa andra bloggare som listat sin bästa fynd under 2012 så besök Porslinsbloggen och Allt det gamla goda.

Vill även passa på att tacka alla läsare under året som lämnat uppmuntrande och informationsrika kommentarer! Fortsätt gärna med det! Uppskattas mycket!

onsdag 26 december 2012

En chans på hundra x 2...


Den som följt min blogg genom åren har säkert lagt märke till att just Ingrid Atterbergs s k "korta serie" är något som jag gärna kompletterar min samling med. 1956 bestämdes att Ingrid Atterberg skulle ta fram en serie med totalt 26 olika föremål (fat och vaser). Serien gjordes i tre olika dekorer. Varje enskild vas/fat skulle endast göras i 100 numrerade exemplar, i var och en av de tre dekorerna. Totalt gjordes alltså 260x3 = 780 föremål . Med tidens tand har ju dock många av dessa gått sönder eller kanske till och med kastats. Resultatet av det blir att de är inte helt lätta att hitta på marknaden. Och när de väl dyker upp kan de i vissa fall (större vaser) bli ganska dyra.


Jag har tidigare fokuserat främst på en av de tre dekorerna, men när ovanstående fat ifrån en av de övriga dekorerna dök upp på en mindre auktion tyckte jag att det var värt att chansa, så jag la ett bud, som lyckades bli vinnande bud! Fatet var det mindre av de två faten ifrån "korta serien" är märkt A1 (29,5 x 11,5 cm).


Dagen efter att jag hade fått besked om att jag vunnit auktionen så var jag i Stockholm på konferens. Denna slutade kvart i sex på måndagen. Jag hade innan jag åkte upp, via Antikvärldens app, scannat av ifall hotellet låg i närheten av någon antikaffär. Skulle ligga en inom någon kilometers avstånd, så med raska ben försökte jag hinna dit innan den stängde. Hann in i affären med två minuters marginal och bland det första jag får syn på är ovanstående fat.



Fatet som är det större av de två faten ifrån serien är märkt A2 och är 40 x 15 cm. Fanns en lagning på fatet,  men priset var å andra sidan väldigt bra, så var bara att klippa till! Fick sedan sitta med fatet som handbagage på flygturen hem, men det var det värt!


Tillsammans med mina tidigare tre vaser ifrån korta serien har jag nu med faten en samling på fem föremål. Roligt hur snabbt det kan vända. Håller ständigt utkik på Tradera m m efter just "korta serien", men har gått långsamt att komplettera. Men så på en vecka utökas samlingen med hela två fat :)

lördag 22 december 2012

Nesto pinnsoffa inkl bonusgåva...

  

Har länge varit på jakt efter en pinnsoffa, men tyvärr är ju många andra det också, varför det är i stort sett omöjligt att hitta någon till ett vettigt pris. För några månader sedan dök en Bröderna Wigells pinnsoffa upp på Blocket för 600 kr, men då var jag samtal nr 2...

Hade i stort sett gett upp hoppet om att kunna fynda en pinnsoffa, men så förra helgen så dök en annons upp på Blocket. Bilderna var inte den bästa, men jag kunde ändå konstatera att det syntes en pinnsoffa på en av bilderna. Ringde direkt och lyckades vara först på annonsen! Kunde senare konstatera att jag lyckats ringa 3 minuter efter att annonsen lagts ut. Någon gång skall man ha tur...

När jag hämtat soffan kunde jag konstatera att den är tillverkad av Nässjö Pinnstolsfabrik och ingår i modellen "Nesto". Säljaren hade tidigare även haft stolarna som hör till soffan, men dessa hade han redan slängt! Inte mycket att göra åt det, men ändå lite trist att höra. Soffan är nog tillverkad i björk, men behandlad för att se ut som teak. Hur som helst så tycker jag att den är riktigt snygg!


I samma annons som pinnsoffan nämndes även en herrbetjänt. När jag hämtade soffan passade jag därför på att fråga om denna var såld eller inte. Visade sig att den fanns kvar, men att den var ganska så ranglig. Bestämde mig för att stå över. Säljaren skulle dock tömma lägenheten på allt som fanns kvar, så han tyckte att om jag ville så kunde jag få betjänten. Vilket ju var svårt att tacka nej till.


Väl hemma kunde jag något skamset konstatera att allt som behövdes var att spänna några skruvar, så var betjänten i skick som ny igen. Edit: Tack vare bloggen Heléns Prylar har jag hittat info kring herrbetjänten. Tillverkaren är Fratelli Reguitti (Bröderna Reguitti). Formgivaren hette Ico Parisi.

För soffa och betjänt fick jag endast betala 300 kr, vilket ju får räknas som ett riktigt bra fynd!!

lördag 15 december 2012

3 x gungstol...


För en tid sedan snubblade jag över en annons på Blocket med två gungstolar till salu. Säljaren bodde bara någon minut ifrån mig och priset var endast 300 kr för paret, så jag klippte till. Den blå gungstolen kände jag direkt igen som en " Bohem" från Nässjö Stolsfabrik.



Den andra modellen har jag googlat och kommit fram till att den är formgiven av ett företag som heter "Stocka" och som är beläget i Stockaryd i Småland. Vad modellen heter vet jag dock inte.



Någon vecka senare dök ovanstående vita "Bohem" upp på Blocket. Priset var endast 100 kr, så då tyckte jag att det var dumt att missa ett fyndläge. Klippte till även på denna! Så på kort tid blev vi med tre gungstolar, som egentligen inte riktigt fick plats hos oss. Dessutom hade vi redan en gungstol, så behovet var ganska litet av ytterligare fler. Men som retro-nörd är det ibland svårt att stå emot när möjligheten ges till att fynda fina retroföremål till hemmet. Samtidigt får man inse att det finns en gräns för hur många föremål man kan trycka in i huset. Därför har någon nu getts bort som present till goda vänner, och några sålts för att bekosta inköp till UE-samlingen, men faktiskt även ytterligare en gungstol :) Mer om detta i framtida inlägg...

Ha en skön helg!

söndag 9 december 2012

Komplettering: "Negro" - Ingrid Atterberg


Sakta men säkert så växer min samling av Ingrid Atterbergs serie "Negro". Genom ett byte så har jag kompletterat samlingen med den lilla vasen på bilden (nr 2131). Finns fortfarande många delar kvar i serien, men för stunden är jag väldigt nöjd med min lilla trio.



Genom en annons på Blocket så har jag även kommit över en golvvas ur serien. Jag hade redan en likadan golvvas, men när jag fick chans att köpa denna för mindre än en tredjedel av normalt pris, kunde jag inte tacka nej! Vasen är främst inköpt för att fungera som inbyte i framtida bytesaffärer, alternativt säljas. Ifall du har något UpsalaEkeby-föremål som du tror kan vara intressant att byta mot får du gärna höra av dig.

Fortsatt trevlig helg!

söndag 2 december 2012

"Sagina" - Mari Simmulson


Har den senaste tiden lyckats komplettera min samling av Mari Simmulsons serie "Sagina" från 1959. De senaste tillskotten är nedanstående två krus.



De två krusen är märkta 4453 och 4454 och är 18,5 respektive 22 cm höga. Med detta tillskottet så saknar jag endast de tre faten ifrån serien. Tyvärr börjar det bli ont om plats i Stringhyllan, där merparten av samlingen står, så får se ifall det blir något inköp av fat eller ej. De är dock väldigt snygga...