torsdag 29 oktober 2009

Atterberg för Turitz & Co


Fortsätter med två ytterligare vaser från Atterberg. Dessa är formgivna för Turitz & Co och saknar därför något (känt) namn.

Är väl kanske inte min direkta favorit från Atterberg, men eftersom jag hittat vaserna för några tior stycket, så har det ändå varit ett lätt val att köpa dem. Har sett bägare och skål ifrån samma serie. En gissning är att dessa kommer från 60-talet någon gång. Tyvärr är stämplarna undertill otydliga så har inte lyckats hitta vaserna i UE-bokens förteckning över keramik för kundserier.

Fick ingen respons på min förfrågan i förra inlägget, så provar igen. Vilka är era favoriter från Atterberg?

tisdag 27 oktober 2009

"Presenta" - Ingrid Atterberg


Har visat delar ur denna serie tidigare och UpsalaEkeby-samlarna har även visat denna på sin blogg. Jag tycker dock att den tål att visas igen, inte minst då jag fått tag i några nya föremål. Är helt klart en av mina favoriter från Atterberg. Vilka är era favoriter från Atterberg?

Serien tillverkades mellan 1955-57 och totalt så finns 6 föremål i serien. Förutom ovanstående två vaser och fat så finns ytterligare ett fat, en bägare och ett askfat. Fatet ovan är märkt 2223 och är 29 cm i diameter. Vaserna är märkta 2226 (22,5 cm) och 2225 (15,5 cm). Serien finns i dels en grå och en gulgrå variant. Letar med ljus och lykta efter något från de gulgrå föremålen. Ifall någon läsare har några sådana, hör gärna av er!!

För historien bakom namnet "Presenta" (och en chans att få se ett unikt föremål ur serien) så rekommenderar jag Upsala-Ekeby-samlarnas eminenta inlägg.

söndag 25 oktober 2009

Morgonens loppisrunda...

Trotsade regnet i morse och besökte en loppis i närheten, som hålls 2 ggr om året. Brukar vara mycket folk, men trodde att regn och rusk skulle avskräcka många och att chansen till ett fynd skulle vara stor. Hade dock fel, som syns nedan...


Gällde alltså att vara snabb ifall man skulle hinna hitta något intressant. Bland det första jag såg var ett fint fat ifrån Mari Simmulsons serie "Mars" (märkt 4220), som tillverkades endast 1956. Har tidigare visat andra föremål ifrån samma serie, så kändes kul att få komplettera med detta fat för endast 50 kr. Vasen till höger (4500) är även den formgiven av Mari Simmulson. Serien "Star" tillverkades mellan 1961-62. Vasen är 17,5 cm hög. Finns en skada på vasen, så denna fick jag faktiskt gratis!


Dagens andra inköp blev två udda koppar. Inga stämplar undertill, som kan hjälpa till med att identifiera tillverkaren. Gillade dock designen och för endast 5 kr/kopp så kändes det dumt att inte klippa till. Hoppas på att Porslinsbloggen eller någon annan läsare kan hjälpa mig med att identifiera kopparna! Uppdatering: "Arkad" av Helmer Ringström, Gefle. Tack Kicki!!

Trevlig helg!

onsdag 21 oktober 2009

Tjusig duo från Mari...

Har lyckats komma över "storebror" till den lite mindre vasen ovan. Har haft den mindre vasen ett tag och vetat om att det fanns en större vas i samma serie. Dröjde dock länge innan jag väl hittade en att komplettera med, till ett vettigt pris.

Vaserna ingår i en serie, formgiven av Mari Simmulson för Turitz & Co (1034/138 (vänster) och 1034/137 (höger). Osäker på exakt när serien kom, men gissar på 60-talet. Vet om att det finns (åtminstone) ett fat i samma serie. Om någon råkar känna till fler föremål ifrån serien, så skriv gärna en rad!

Roligt när man kan få komplettera samlingen med en efterlängtad "pusselbit". Tycker själv att det mesta av UE:s serier gör sig bäst med åtminstone två föremål ifrån samma serie. Vad tycker ni?

söndag 18 oktober 2009

Sydsvenskans prylmarknad - del 2


Gårdagens stora fynd från Sydsvenskans marknad blev verkligen ovanstående vas ur Anna-Lisa Thomsons serie "Paprika". Som jag nämnde i föregående inlägg så var det verkligen FULLT med folk, så jag insåg ganska snabbt att fynden skulle försvinna snabbt. Chansade på en av gångarna med bord, när jag kom in, och efter bara 10-20 meter så hittade jag ovanstående vas på ett av borden. Jag frågade försäljaren vad han hade tänkt sig för vasen och blev verkligen förvånad över svaret.

- Ge mig 250 kr...

Vasen är i perfekt skick, så var inte mycket att tveka kring. Ett givet fynd!!

Vasen är märkt "1020" och är hela 39 cm hög. Precis som övriga föremål i Paprika-serien så tillverkades vasen i hela 14 år mellan 1948-62. Har två golvvaser i serien sen tidigare och senaste tillskottet tycker jag passar bra tillsammans med dessa. Förutom de två modellerna till höger så finns där flera andra modeller på Paprika-vaserna, som jag gärna skulle vilja ha. Är dock väldigt svårt att hitta någon av de övriga modellerna...

Fanns ganska mycket UE-keramik på marknaden, men mycket var antingen naggat eller såldes till överpriser. Jag fastnade dock för ytterligare ett föremål. Ett fat ifrån Mari Simmulsons serie "Samba", som tillverkades 1953-56. Fatet är märkt 4114 och är ca 24,5 cm långt. Fick ge endast 70 kr för fatet, vilket kändes som ett bra pris. Har inte tidigare sett något ur denna serie. Däremot så stöter man ibland på "Salix" som är en annan dekor som finns på samma föremål som "Samba".

Sammantaget ett verkligt lyckat besök på marknaden, som jag gärna besöker igen!! Hur har er loppis-helg varit?!

lördag 17 oktober 2009

Sydsvenskans prylmarknad - del 1


Hösten erbjuder tyvärr inte så många loppischanser, i allafall inte i mina trakter, så har därför länge sett fram emot Sydsvenskans prylmarknad, som hölls idag. Har besökt marknaden tidigare, men då var jag inte speciellt nöjd med mitt besök.

Hade därför inte så höga förväntningar inför besöket, utan var mest nöjd över att äntligen kunna få komma iväg på en ordentlig loppis igen. Marknaden öppnade inte förrän kl 11, så för en gångs skull hann man dessutom sova ut ordenligt innan det var dags att ge sig iväg.


Som syns på bilden ovan så var det VÄLDIGT mycket folk. Bilden är tagen ca 30 min efter öppning och när jag gick då så kom det fortfarande massor av folk. Gällde alltså att snabbt hinna bestämma sig ifall man skulle få några fynd eller köp överhuvudtaget.

Jag stod länge och tittade på ovanstående "Bumling" och hade egentligen, efter noga övervägande med frun, bestämt mig för att inte köpa lampan. Men säljaren var påstridig och tyckte att han kunde se på mig att jag ville köpa den! Var en trevlig man, som dessutom var vänlig nog att gå ner i pris, så att jag kunde få den för 500 kr. Tyckte det var lite dyrt, men eftersom lampan var lagom storlek (ca 45 cm) och dessutom hel, inklusive raster, så fick jag klippa till!

Vet inte ifall det var ett vidare bra köp, men hade svårt att säga nej när säljaren var så trevlig!! Vad tycker ni - hade ni klippt till?!

Besöket bjöd även på lite ytterligare inköp, som kommer i del 2...

söndag 11 oktober 2009

En udda Simmulson...



Tänkte visa ovanstående tjusiga vas, som jag kom över förra helgen. Har besökt affären där jag hittade den tidigare, men då inte sett vasen, eftersom den stått gömd bakom en massa andra. Blev därför glad när jag lyckades gräva fram den. Har inte tidigare sett något ur samma serie, men gillade verkligen kombinationen av grått och blått!!

Vasen, som jag tror ingår i serien "Fenix" formgavs av Mari Simmulson 1963. Den är 21 cm hög och 11,5 cm i diameter. Enligt UE-boken så finns även "Kulör" med exakt samma stämpel - 3055M. Antar dock att skillnaden mellan de båda ligger just i dekor och glasyr. Om någon kunnig läsare vill bekräfta min misstanke så vore jag väldigt tacksam.

Har varit lite lugnt på loppisfronten på sistone, men jag hoppas på nya fynd till helgen!!

Trevlig helg!

söndag 4 oktober 2009

En av ALT:s bästa...


Har tidigare visat delar ur ovanstående serie "Capri/Adria" formgiven 1951-52 av Anna-Lisa Thomson, men då jag på sistone lyckats komplettera serien med ett stort fint fat och en till vas, så tyckte jag att det var dags att visa hela serien igen.

Från vänster till höger så syns: Kruka (saknar märkning), Assiett (nr 24), vas (nr 647, 24,5 cm hög), vas (nr 646, 21,5 cm hög), vas (nr 645, 14,7 cm) och fat (nr 319, 28,5 cm i diameter).

Vet tyvärr inte hur jag skiljer "Capri" från "Adria" - någon av läsarna som kan hjälpa mig detta?! Serien finns även i andra färger - bl a grön och blå - men den vita är definitivt min favorit!! Finns mycket fint som Anna-Lisa Thomson gjort - vilken är er favorit?!